IMSP Centrul de Sănătate Cimișlia


Programare ONLINE




𝐙𝐈𝐔𝐀 𝐌𝐎𝐍𝐃𝐈𝐀𝐋𝐀 𝐀 𝐃𝐈𝐀𝐁𝐄𝐓𝐔𝐋𝐔𝐈 14 Noiembrie

🔵Anual la 14 𝒏𝒐𝒊𝒆𝒎𝒃𝒓𝒊𝒆, este marcată 𝐙𝐈𝐔𝐀 𝐌𝐎𝐍𝐃𝐈𝐀𝐋𝐀 𝐀 𝐃𝐈𝐀𝐁𝐄𝐓𝐔𝐋𝐔𝐈. . Astfel, activitățile se vor concentra pe asigurarea unui acces mai bun la o educație de calitate în gestionarea diabetului.
𝑫𝒊𝒂𝒃𝒆𝒕𝒖𝒍 este o boală netransmisibilă care apare atunci, când pancreasul nu mai poate să producă insulină sau când organismul nu are capacitatea de a utiliza insulina pe care o produce. Deși este o boală progresivă, oamenii care suferă de diabet pot trăi o viață lungă și activă dacă își pot gestiona boala.
De multe ori, diabetul zaharat nu este depistat din fază incipientă, din cauza lipsei simptomelor. Creșterea nivelului de glucoză din sânge are loc lent, astfel că nu determină manifestări decât după un timp. 
❗️❗️❗️Printre 𝒔𝒊𝒎𝒑𝒕𝒐𝒎𝒆𝒍𝒆 𝒅𝒊𝒂𝒃𝒆𝒕𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒛𝒂𝒉𝒂𝒓𝒂𝒕 se numără:
▪️ xerostomia (setea);
▪️ vederea încețoșată;
▪️ urinare în cantitate mai mare decât de obicei (poliurie);
▪️ pierderea în greutate neintenționată;
▪️ oboseală și lipsa de energie;
▪️ infecții frecvente;
▪️ vindecare lentă a rănilor;
▪️ furnicături sau amorțeli ale mâinilor și picioarelor.
Dacă a-ți simțit schimbări în starea de sănătate asemănătoare, mergi la medicul de familie. Chiar dacă nu ai simptomele descrise, dar factorii de risc sunt prezenți zi de zi, efectuați controale medicale profilactice. 
❗️❗️❗️𝑷𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒂 𝒑𝒓𝒆𝒗𝒆𝒏𝒊 𝒂𝒑𝒂𝒓𝒊𝒕̦𝒊𝒂 𝒔𝒂𝒖 𝒆𝒗𝒐𝒍𝒖𝒕̦𝒊𝒂 𝒅𝒊𝒂𝒃𝒆𝒕𝒖𝒍𝒖𝒊:
▪️ Alimentați-vă sănătos🍏, reduceți consumul de zahăr, sare și grăsimi trans;
▪️ Menține greutatea corporală sănătoasă;
▪️ Fii activ🚴‍♂️, fectuați mișcări zilnice, minimum 30 min;
▪️ Renunțați la fumat și redceți consumul de alcool. 
▪️ Evitați stresul și respectați regimul de odihnă;
▪️ Gestionați nivelul zahărului din sânge🩸. Gestionarea eficientă a glicemiei este cea mai importantă verigă în reducerea riscului de complicații viitoare ale diabetului;
▪️ Țineți sub control tensiunea arterială și colesterolul din sânge;
▪️ Mergeți cu regularitate pentru consultații la medic👩‍⚕️.
În contextul Zilei Mondiale a Diabetului, specialiștii subdiviziunilor teritoriale ale ANSP (Centrele de Sănătate Publică) în colaborare cu instituțiile medicale locale vor organiza și desfășura activități de screening populațional al diabetului (testare rapidă a zahărului în sânge), activități de informare în colective, acțiuni de mobilizare a comunității pentru promovarea unui mod de viață sănătos.










{login}

Comentariul dvs..