Ziua internațională de conștientizare a Autismului
În fiecare an, pe data de 2 aprilie este marcată "𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐌𝐨𝐧𝐝𝐢𝐚𝐥𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐂𝐨𝐧𝐬̦𝐭𝐢𝐞𝐧𝐭𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐀𝐮𝐭𝐢𝐬𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢" cu scopul de a sublinia necesitatea contribuției la creșterea nivelului de informare cu privire la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu autism, astfel încât să fie integrate în sistemul educațional și social.
𝐓𝐮𝐥𝐛𝐮𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐫𝐮 𝐚𝐮𝐭𝐢𝐬𝐭 (𝐓𝐒𝐀) este o tulburare de dezvoltare, caracterizată prin dificultăți de comunicare și interacțiune socială, precum și comportament repetitiv.
Copiii diagnosticați cu autism se exprimă dificil și întâmpină greutăți în stabilirea relațiilor cu cei din jur. De asemenea, sunt retrași, se comportă neobișnuit și greu însușesc lucruri noi. Simptomele TSA sunt vizibile între 12 și 24 de luni de viață.
Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, 1 din 100 copii suferă de autism.
În Republica Moldova, la sfârșitul anului 2022, sub supravegherea medicilor erau 941 de persoane cu TSA, dintre care 859 – copii, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
În Republica Moldova, persoanele cu tulburări de spectru autist (TSA) beneficiază de asistență în cadrul instituțiilor medicale primare, inclusiv centrele comunitare de sănătate mintală, dar și în instituțiile spitalicești. La nivelul asistenței medicale primare este efectuat gratuit testul de screening la copiii care au 18-24 luni, fiind astfel evaluat riscul de dezvoltare a TSA.
Urmărirea comportamentului copilului și adresarea către medicul specialist sunt foarte esențiale, deoarece diagnosticul și inițierea timpurie a terapiei sunt importante pentru ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții.