𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐌𝐨𝐧𝐝𝐢𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐈𝐧𝐢𝐦𝐢𝐢

"𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐌𝐨𝐧𝐝𝐢𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐈𝐧𝐢𝐦𝐢𝐢"❤️ este marcată anual pe 29 septembrie, cu scopul de a crește gradul de conștientizare a populației cu privire la bolile cardiovasculare, inclusiv bolile de inimă, accidentul vascular cerebral și importanța prevenirii acestora. 
     Sloganul din acest an pentru Ziua Mondială a Inimii este ,,𝐅𝐨𝐥𝐨𝐬𝐞𝐬̦𝐭𝐞❤️, 𝐜𝐮𝐧𝐨𝐚𝐬̦𝐭𝐞❤️” . 
🏥Această zi este o oportunitate pentru toată lumea să se oprească și să se gândească cum poate folosi inima în cel mai bun mod. Campania se concentrează pe pasul esențial de a ne cunoaște mai întâi inimile, pentru că iubim și protejăm doar ceea ce știm. Într-o lume în care cunoștințele despre sănătatea inimii sunt limitate și politicile sunt insuficiente sau absente, ne propunem să spulberăm barierele și să dăm tuturor puterea să preia controlul asupra sănătății proprii. Pentru că atunci când știm mai multe, putem avea mai mare grijă ❤️.
❗❗❗𝐁𝐨𝐥𝐢𝐥𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐝𝐢𝐨𝐯𝐚𝐬𝐜𝐮𝐥𝐚𝐫𝐞 (𝐁𝐂𝐕) este ucigașul numărul unu din lume. În combinație cu atacul de cord, accidentul vascular cerebral și insuficiența cardiacă - ucid peste 20,5 milioane de oameni în fiecare an. 
❗ În Republica Moldova, pe parcursul a două decenii, bolile cardiovasculare se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces și dețin peste 55% din decesele cauzate de bolile netransmisibile. 
𝐂𝐨𝐧𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐬𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐫𝐞𝐬𝐜 𝐫𝐢𝐬𝐜𝐮𝐥 𝐁𝐂𝐕:
- Tensiune arterială crescută. 
- Nivel crescut de colesterol în sânge. 
- Consumul de tutun. 
- Diabetul zaharat. 
- Inactivitatea fizică. 
𝐑𝐞𝐜𝐨𝐦𝐚𝐧𝐝𝐚̆𝐫𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐫𝐞𝐝𝐮𝐜𝐞 𝐫𝐢𝐬𝐜𝐮𝐥 𝐚𝐩𝐚𝐫𝐢𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐛𝐨𝐥𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐚𝐫𝐝𝐢𝐨𝐯𝐚𝐬𝐜𝐮𝐥𝐚𝐫𝐞:
✅𝐀𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐭̦𝐢-𝐯𝐚̆ 𝐬𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭𝐨𝐬. Adoptați o  dietă sănătoasă cu un conținut redus de sare, zahăr și grăsimi trans. Consumați suficientă apă. 
✅𝐌𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐧𝐞 𝐨 𝐠𝐫𝐞𝐮𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐨𝐫𝐩𝐨𝐫𝐚𝐥𝐚̆ 𝐬𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭𝐨𝐚𝐬𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐦𝐢𝐬̦𝐜𝐚𝐭̦𝐢-𝐯𝐚̆. Este nevoie de doar 30 de minute de activitate fizică de intensitate moderată, cinci zile pe săptămână, pentru a vă îmbunătăți și menține sănătatea. 
✅𝐑𝐞𝐧𝐮𝐧𝐭̦𝐚𝐭̦𝐢 𝐥𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐦𝐮𝐥 𝐨𝐫𝐢𝐜𝐚̆𝐫𝐮𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐬 𝐝𝐢𝐧 𝐭𝐮𝐭𝐮𝐧. Riscul de boală coronariană se va reduce la jumătate în decurs de un an dacă renunțați la tutun. Evitați mediile pline cu fum.
✅𝐑𝐞𝐝𝐮𝐜𝐞𝐭̦𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐚𝐥𝐜𝐨𝐨𝐥𝐮𝐥. Nu există un nivel sigur pentru consumul de alcool. Consumul redus de alcool poate reduce riscul de BCV, dovezile arată că situația ideală pentru sănătate este să nu consumați deloc. 
✅𝐆𝐞𝐬𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭̦𝐢 𝐬𝐭𝐫𝐞𝐬𝐮𝐥.  Exercițiile fizice, respirația profundă, relaxarea mușchilor și a-ți face timp pentru lucrurile pe care le iubești sunt câteva din lista pe care o poți face pentru a-ți gestiona nivelul de stres. 
✅𝐂𝐮𝐧𝐨𝐚𝐬̦𝐭𝐞-𝐭̦𝐢 𝐜𝐢𝐟𝐫𝐞𝐥𝐞. Cunoașterea numerelor este o parte importantă a menținerii inimii sănătoase. Verificarea regulată a tensiunii arteriale, a colesterolului și a zahărului din sânge este importantă pentru a vă ajuta să determinați și să vă controlați riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.
✅𝐋𝐮𝐚𝐭̦𝐢-𝐯𝐚̆ 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐜𝐫𝐢𝐩𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚𝐥𝐞. Dacă aveți un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă sau accident vascular cerebral, poate fi necesar să luați medicamente pentru a reduce riscul. Luați medicamentele pe care le-a prescris medicul dumneavoastră și asigurați-vă că respectați regimentul dumneavoastră.
✅𝐂𝐮𝐧𝐨𝐚𝐬̦𝐭𝐞𝐭̦𝐢 𝐬𝐞𝐦𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐚𝐯𝐞𝐫𝐭𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞. Fiți informat despre simptomele hipertensiunii arteriale, atacului de cord, accidentul cerebro-vascular. În caz  de urgență – solicitați serviciul 112.
,,𝐅𝐨𝐥𝐨𝐬𝐞𝐬̦𝐭𝐞❤️, 𝐜𝐮𝐧𝐨𝐚𝐬̦𝐭𝐞❤️” .
ADS
{login}

Comentariul dvs..