IMSP Centrul de Sănătate Cimișlia


Programare ONLINE
Ziua Mondială de luptă împotriva Cancerului

𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐌𝐨𝐧𝐝𝐢𝐚𝐥𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐥𝐮𝐩𝐭𝐚̆ 𝐢̂𝐦𝐩𝐨𝐭𝐫𝐢𝐯𝐚 𝐜𝐚𝐧𝐜𝐞𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 este marcată în fiecare an, pe 𝟒 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞, pentru a conștientiza cancerul și prevenirea acestuia. Tema evenimentului este: 𝐑𝐞𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐢𝐧𝐞𝐜𝐡𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐢̂𝐧 𝐢̂𝐧𝐠𝐫𝐢𝐣𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐚𝐧𝐜𝐞𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢.
Cancerul este a doua cauză de deces la nivel global, reprezentând milioane de decese anual. 
În Republica Moldova, maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză a mortalităţii  după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate. Mortalitatea prin tumori maligne în anul 2022 a constituit 225,8 cazuri la 100 mii locuitori (2021 – 221,2 cazuri).
Cele mai diagnosticate tumori maligne în Republica Moldova sunt cancerul mamar, colorectal, de prostată, al pielii și traheei care însumează în total 52,6% din numărul total de tumori maligne.
𝐈𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐧𝐭 𝐝𝐞 𝐦𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭, 𝐜𝐚̆:
❗     O treime din decesele prin cancer sunt provocate de consumul de tutun, indicele masei corporale mărit, consumul de alcool, consumul mic de fructe și legume și lipsa activității fizice.
❗ De asemenea, virusurile hepatitei B și C, papilomavirusul uman (HPV), ș.a. cresc substanțial riscul de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin și de ficat. Până la 3,7 milioane de vieți ar putea fi salvate în fiecare an prin strategii adecvate de prevenire, depistare precoce și tratament calitativ în timp util.
❗ Cel puțin o treime din cancere pot fi prevenite, oferind toate motivele pentru a susține alegeri sănătoase de viață și strategii de prevenire pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer.
❗️ Cancerul pulmonar, de prostată, colorectal, de stomac și de ficat sunt cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbați.
❗️Cancerul de sân, colorectal, pulmonar, de col uterin și tiroidian sunt cele mai frecvente în rândul femeilor.

{login}

Comentariul dvs..