Ziua Mondiala de combatere SIDA – Unu Decembrie
În anul curent, campania are loc în perioada 25 noiembrie – 25 decembrie cu sloganul “Nu te lăsa dus de val!”, având drept scop informarea tinerilor și a publicului larg, creșterii cererii și extinderii accesului la testarea HIV, și asigurarea unui acces liber la informațiile cu privire la HIV/SIDA.
𝐒𝐈𝐃𝐀 (𝐬𝐢𝐧𝐝𝐫𝐨𝐦𝐮𝐥 𝐢𝐦𝐮𝐧𝐨𝐝𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐞𝐧𝐭̦𝐞𝐢 𝐮𝐦𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐨𝐛𝐚̂𝐧𝐝𝐢𝐭𝐞) 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐨 𝐚𝐟𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐯𝐨𝐜𝐚𝐭𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐯𝐢𝐫𝐮𝐬𝐮𝐥 𝐢𝐦𝐮𝐧𝐨𝐝𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐞𝐧𝐭̦𝐞𝐢 𝐮𝐦𝐚𝐧𝐞, 𝐇𝐈𝐕, 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐭𝐚𝐜𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐝𝐢𝐬𝐭𝐫𝐮𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐞𝐬𝐢𝐯 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥 𝐢𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚𝐫 𝐚𝐥 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐬𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢.
HIV rămâne o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, după ce se estimează că s-au soldat cu 42,3 milioane de vieți până în prezent.
În Republica Moldova (malul drept), în anul 2023 au fost înregistrate 796 cazuri noi de infecţie cu HIV și 221 cazuri de maladia SIDA, inclusiv 91 de persoane au decedat din cauze legate de HIV.
De menționat, că în perioada ianuarie – octombrie 2024 au fost confirmate 609 cazuri noi de infecție cu HIV și 180 cazuri de maladia SIDA.
Prevenirea transmiterii infecției HIV, depistarea persoanelor infectate cu HIV și tratamentul antiretroviral sunt intervențiile prioritare în răspunsul la epidemia HIV/SIDA.
În Republica Moldova sunt disponibile și se implementează cu succes servicii de testarea rapidă pe bază de sânge capilar, servicii de prevenire HIV prin intermediul aparatelor vending și clinicilor mobile. De asemenea, tratamentul antiretroviral, al infecțiilor oportuniste și co-infecțiilor, îngrijirea şi suportul persoanelor care trăiesc cu HIV, prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt, profilaxia pre-expunere și post-expunere – aceste servicii se acordă conform protocoalelor naționale, elaborate în baza ultimilor recomandări ale OMS și UNAIDS. Actualmente beneficiază de tratament antiretroviral 8500 persoane ce trăiesc cu HIV.
În contextul organizării și desfășurării Campaniei naționale de comunicare, dedicată Zilei Mondiale de combatere SIDA, specialiștii Centrului de Sănătate Cimișlia în colaborare cu CSPT/YK “Tineri pentru tineri” Cimişlia, au organizat și desfășura acțiuni orientate spre:
1. Promovarea testării HIV atât pentru populația generală, cât și pentru grupurile cu risc sporit de infectare și acces pentru persoanele refugiate din cauza războiului;
2. Informarea populației generale despre riscurile de infectare cu HIV și măsurile de prevenire;
3. Mobilizarea reprezentanților comunității pentru a îmbunătăți eficacitatea activităților de advocacy și a ridica nivelul de sustenabilitate;
4. Reducerea nivelului de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV și a altor populații cheie și vulnerabile la HIV.