IMSP Centrul de Sănătate Cimișlia


Programare ONLINE




4 februarie este marcată "𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐌𝐨𝐧𝐝𝐢𝐚𝐥ă 𝐚 𝐂𝐚𝐧𝐜𝐞𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢"

🏥Anual pe 4 februarie este marcată "𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐌𝐨𝐧𝐝𝐢𝐚𝐥ă 𝐚 𝐂𝐚𝐧𝐜𝐞𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢" pentru a crește gradul de conștientizare a cancerului și pentru a încuraja prevenirea, depistarea precoce și tratamentul. 
Noua temă a Zilei Mondiale a Cancerului 2025-2027 „𝐔𝐧𝐢ț𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞”🎗️ plasează oamenii în centrul îngrijirii, iar istoriile lor în centrul conversației. 
Fiecare experiență cu cancerul este unică și va fi nevoie de toți, uniți, pentru a crea o lume în care să privim dincolo de boală și să vedem persoana înaintea pacientului. 
ℹ️Cancerul contribuie major la mortalitatea globală, provocând aproximativ 1 din 6 decese și afectând aproape fiecare gospodărie. Povara cancerului va crește cu aproximativ 77% până în 2050, împovărând și mai mult sistemele de sănătate, oamenii și comunitățile. 
𝐂𝐚𝐧𝐜𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐜𝐞𝐚 𝐦𝐚𝐢 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐧𝐭ă 𝐜𝐚𝐮𝐳ă 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐬 ș𝐢 𝐦𝐨𝐫𝐛𝐢𝐝𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 î𝐧 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐚, 𝐝𝐮𝐩ă 𝐛𝐨𝐥𝐢𝐥𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐝𝐢𝐨𝐯𝐚𝐬𝐜𝐮𝐥𝐚𝐫𝐞. 
În Republica Moldova, maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză a mortalităţii după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate. Incidecța prin tumori maligne a constituit în anul 2023 - 411, 8 cazuri la 100 mii locuitori, în 2022 - 384,4 cazuri la 100 mii locuitori. 
Cele mai diagnosticate tumori maligne în Republica Moldova sunt cancerul mamar, colorectal, de prostată, al pielii și traheei care însumează în total 52,6% din numărul total de tumori maligne. 
𝐅𝐚𝐜𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐫𝐢𝐬𝐜 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐚𝐧𝐜𝐞𝐫:
📌Consumul de tutun, consumul de alcool, alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică și poluarea aerului sunt factori de risc pentru cancer și alte boli netransmisibile. 
📌Unele infecții cronice sunt factori de risc pentru cancer: infecțiile carcinogene, inclusiv Helicobacter pylori, virusul papiloma uman (HPV), virusul hepatitei B, virusul hepatitei C și virusul Epstein-Barr. 
Virusurile hepatitei B și C și unele tipuri de HPV cresc riscul de cancer de ficat și, respectiv, de col uterin. Infecția cu HIV crește riscul de a dezvolta cancer de col uterin de șase ori și crește substanțial riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, cum ar fi sarcomul Kaposi. 
📌Aproape jumătate din decesele cauzate de cancer pot fi prevenite prin factori de risc modificabili, subliniind necesitatea ca guvernele să sprijine persoanele în alegerea unui stil de viață sănătos, cu reglementarea eficientă a tutunului, alcoolului și alimentelor ultraprocesate și băuturilor zaharoase, să reducă poluarea, să ofere mai mult spații verzi🌳 și oportunități de activitate fizică🚴‍♀️
⚫ Consumul de tutun este legat de aproximativ 15 tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar și hepatic. Renunțarea la fumat îmbunătățește semnificativ speranța de viață și calitatea vieții. 
⚫ Evitarea consumului de alcool reduce riscul de cancer, cum ar fi cancerul bucal, esofag și mamar. 
⚫ Exercițiile fizice regulate și menținerea unei greutăți sănătoase reduc riscul apariției mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon și rinichi. 
⚫ Reducerea expunerii la radiațiile ultraviolete de la soare și evitarea saloanelor de bronzat ajută la prevenirea cancerului de piele. 
⚫ Expunerea la locul de muncă la substanțe precum azbest crește riscul de cancer, iar politicile de minimizare a acestor expuneri pot ajuta. 
⚫ Infecțiile cronice cauzează aproximativ 16% din cazurile de cancer la nivel global, iar vaccinurile împotriva virusului hepatitei B (HBV) și papilomavirusului uman (HPV) ajută la prevenirea cancerelor hepatice și cervicale. 
🎯𝐒𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞𝐠𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐫𝐞 𝐚 𝐜𝐚𝐧𝐜𝐞𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 pot preveni îmbolnăvirile, pot salva vieți și pot reduce suferința: 
🔹o generație fără tutun🚭: asigurarea faptului că mai puțin de 5% din populație folosește tutun până în 2040. 
🔹reducerea consumului dăunător de alcool în conformitate cu obiectivele Obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU (reducerea relativă de cel puțin 10% a consumului dăunător de alcool până în 2025) și reducerea expunerii tinerilor la marketingul alcoolului. 
🔹reducerea poluării mediului prin alinierea standardelor UE de calitate a aerului la liniile directoare ale Organizației Mondiale a Sănătății și reducerea expunerii la substanțe cancerigene și radiații. 
🔹îmbunătățirea cunoștințelor și alfabetizarea în domeniul sănătății pentru a promova stiluri de viață mai sănătoase.
Î𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭ă 𝐙𝐢 𝐌𝐨𝐧𝐝𝐢𝐚𝐥ă 𝐝𝐞 𝐥𝐮𝐩𝐭ă î𝐦𝐩𝐨𝐭𝐫𝐢𝐯𝐚 𝐂𝐚𝐧𝐜𝐞𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢, 𝐬ă 𝐧𝐞 𝐮𝐧𝐢𝐦 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐫𝐞𝐬𝐜𝐫𝐢𝐞 𝐯𝐢𝐢𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 î𝐧𝐠𝐫𝐢𝐣𝐢𝐫𝐢𝐢  𝐜𝐚𝐧𝐜𝐞𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 - 𝐮𝐧𝐮𝐥 î𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐧𝐞𝐯𝐨𝐢𝐥𝐞 𝐨𝐚𝐦𝐞𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫 ș𝐢 𝐚𝐥𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭ăț𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐩𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐮𝐥 𝐥𝐨𝐜.
{login}

Comentariul dvs..