IMSP Centrul de Sănătate Cimișlia


Programare ONLINE




Ziua Mondială de prevenire a accidentului vascular cerebral

Material informativ către desfășurarea Zilei Mondiale de prevenire a accidentului vascular cerebral - 29 octombrie 2020 
Din anul 2010, accidentul vascular cerebral (AVC) este declarat drept o urgenţă de sănătate publică la nivel global de Organizația Mondială a Accidentului Cerebral Vascular (World Stroke Organization). Motivul este că în lume la fiecare două secunde o persoană suferă un AVC şi la fiecare cinci secunde cineva va deceda din cauza unui AVC.
AVC reprezintă a doua cauză de deces la nivel mondial şi o cauză frecventă de handicap pentru adulți. De asemenea, are un impact fizic, psihologic şi financiar major asupra pacienților, familiilor, sistemul de sănătate şi a societății în întregime. Cea mai mare parte (aproximativ 75%) din cazurile de AVC apar la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și aproximativ 1/3 din pacienți mor în primul an de la debut. În țările europene, rata mortalității prin AVC este de 300 pacienți/100.000 locuitori. În SUA, anual aproximativ 795.000 din populație, suferă un nou AVC. 
Statisticile din Republica Moldova arată că, dacă în anul 1995 la evidență se aflau 21 mii de persoane care suferiseră un accident vascular cerebral, în anul 2018 erau deja 78 de mii de persoane. AVC este cauza principală de handicap la populația adultă din Republica Moldova, 13% dintre pacienți sunt de vârstă aptă de muncă, iar o treime din victimele AVC - ului sunt persoane social active. Tot AVC - ul reprezintă a doua cauză de apariţie a demenţei, depresiei şi cea mai frecventă cauză de epilepsie la vârstnici.
Accidentul vascular cerebral este generat de mai mulţi factori de risc etiologici: hipertensiunea arterială sau alte maladii cardiovasculare, precum boala ischemică, infarctul miocardic; patologia reumatologică, arterioscleroza, precum şi de alte cauze, cum ar fi stilul de viață nesănătos și faptul că oamenii sunt prea puțin informați.
Ziua Mondială de prevenire a accidentului vascular cerebral marcată pe 29 octombrie, îndeamnă oamenii să se miște pentru a preveni accidentul vascular cerebral: 30 de minute de exerciții fizice de cinci ori pe săptămână vor reduce riscul AVC . Alăturați-vă la mișcare și aflați pașii pe care îi puteți face pentru a preveni accidentul vascular cerebral.
Evenimentul are drept scop susținerea colaborării dintre părțile interesate din întreaga lume pentru a spori gradul de conștientizare și înțelegere a problemelor cheie în prevenirea, tratamentul și viața după accident vascular cerebral. Prin coordonarea eforturilor și vorbind cu o singură voce, Campania își propune să împuternicească pe toți - indivizii, profesioniștii din domeniul sănătății, factorii de decizie politică - să colaboreze pentru a oferi o lume liberă de accident vascular cerebral.
1 din 4 dintre noi ar putea avea un accident vascular cerebral, dar a fi activ ajută la reducerea riscului. Accidentul vascular cerebral poate avea diferite efecte pe termen scurt și lung, în funcție de ce parte a creierului este afectată și de cât de repede este tratată.
 
Cum vă puteți alătura Mișcării
Pasul 1. Faceți cele mai amuzante mișcări ale DVS! Puneți împreună o secvență de dans cu patru mișcări de dans. Puteți să vă bazați pe cultura locală de dans sau să folosiți mișcările ale campaniei.
Pasul 2. Înregistrați-vă rutina de dans pe telefonul mobil.
Pasul 3. Distribuiți videoclipul dvs. de dans pe social media etichetând trei prieteni cu acest mesaj: „Am luat provocarea de dans pentru a crește gradul de conștientizare și a prevenirii accidentului vascular cerebral”. 
Pasul 4. Continuă!
 
Un accident vascular cerebral se poate întâmpla oricui, oricând și oriunde. Astăzi accidentul vascular cerebral este principala cauză de invaliditate la nivel mondial și a doua cauză principală de deces, dar aproape toate accidentele vasculare cerebrale ar putea fi prevenite.
Mulți supraviețuitori ai accidentului vascular cerebral se confruntă cu provocări semnificative, care includ dizabilități fizice, dificultăți de comunicare, schimbări în modul în care gândesc și se simt, pierderea muncii, a veniturilor și a rețelelor sociale.
 
Fapte și cifre despre accident vascular cerebral
  • Accidentul vascular cerebral este o afecțiune în care alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă, rezultând în foamete de oxigen, leziuni ale creierului și pierderea funcției. Este cel mai frecvent cauzat de un cheag într-o arteră care furnizează sânge creierului, situație cunoscută sub numele de ischemie. Poate fi cauzată și de hemoragie, când un vas exploziv determină scurgerea de sânge în creier. Accidentul vascular cerebral poate provoca leziuni permanente, inclusiv paralizie parțială și afectarea vorbirii, înțelegerii și memoriei. Măsura și localizarea daunelor determină gravitatea accidentului vascular cerebral, care poate varia de la minim la catastrofal.
  • Accidentul vascular cerebral a atins deja proporții epidemice. La nivel global, 1 adult din 4 persoane cu vârsta peste 25 de ani va avea un accident vascular cerebral în timpul vieții. 13,7 milioane de oameni din întreaga lume vor avea primul accident vascular cerebral în acest an și cinci milioane și jumătate vor deceda ca urmare. Tendințele actuale sugerează că numărul deceselor anuale va crește la 6,7 milioane anual fără acțiuni adecvate.
  • Accidentul vascular cerebral este principala cauză de deces și invaliditate la nivel global.
  • Accidentul vascular cerebral afectează în mod disproporționat persoanele care trăiesc în țări sărace în resurse. Astăzi, două din trei persoane care suferă de accident vascular cerebral trăiesc în țări cu venituri mici și medii.
  • Unul dintre principalele procese ale bolii care duc la accident vascular cerebral este ateroscleroza. Incidența accidentului vascular cerebral crește semnificativ odată cu vârsta. Există mulți alți factori de risc, inclusiv consumul de tutun, inactivitatea fizică, alimentație nesănătoasă, consumul nociv de alcool, hipertensiune, fibrilație atrială, niveluri ridicate de lipide din sânge, obezitate, sex masculin, dispoziție genetică și factori psihologici.
  • Supraviețuitorii se pot confrunta cu dizabilități variate, inclusiv dificultăți de mobilitate și vorbire, precum și modul în care gândesc și simt. Accesul rapid la tratament salvează vieți și îmbunătățește recuperarea accidentului vascular cerebral.
 
Accident vascular cerebral și obiectivul de dezvoltare durabilă 3
În 2015, guvernele din întreaga lume s-au angajat să adopte un nou plan global pentru a oferi pace și prosperitate tuturor. Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă stabilește o serie de obiective de dezvoltare care reprezintă o cerere urgentă de acțiune a tuturor țărilor - dezvoltate și în curs de dezvoltare - într-un parteneriat global. Ei recunosc că încetarea sărăciei și a altor privațiuni trebuie să meargă mână în mână cu strategii care îmbunătățesc sănătatea și educația, reduc inegalitățile și stimulează creșterea economică. Obiectivul de dezvoltare durabilă 3 (ODD 3) angajează guvernele să ia măsuri pentru a asigura o sănătate bună și pentru a promova bunăstarea tuturor oamenilor de toate vârstele. În cadrul ODD3 sunt obiective specifice legate de combaterea bolilor netransmisibile - inclusiv accident vascular cerebral - care reprezintă o provocare majoră pentru dezvoltarea durabilă în toate țările lumii.
Până la 90% din accidentele vasculare cerebrale ar putea fi prevenite prin abordarea factorilor de risc, inclusiv hipertensiune, dietă, fumat și exerciții fizice. Acțiunea preventivă asupra accidentului vascular cerebral ar contribui, de asemenea, la o reducere masivă a accidentului vascular cerebral și ar contribui la obiectivele globale de a reduce bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul și alte cauze semnificative de deces și suferință la nivel mondial.
Organizația Mondială a Accidentului Vascular cerebral conduce dezvoltarea și implementarea unei strategii integrate de prevenire care are potențialul de a reduce accidentul vascular cerebral la jumătate până în 2030. 

Riscuri de accident vascular cerebral și prevenire

Hipertensiune arterială

Tensiunea arterială crescută afectează aproximativ jumătate din oamenii din lume și de multe ori nu prezintă simptome vizibile. Netratată, dăunează vaselor de sânge și poate duce la o serie de boli grave, inclusiv accident vascular cerebral. Mai mult de jumătate din toate accidentele vasculare cerebrale sunt asociate cu hipertensiune arterială. O simplă verificare a tensiunii arteriale poate determina dacă aveți tensiune arterială crescută, iar un profesionist din domeniul sănătății vă poate sfătui dacă starea dumneavoastră poate fi gestionată cu modificări ale stilului de viață și / sau cu medicamentele potrivite.

Sedentarismul

1 milion de accidente vasculare cerebrale pe an sunt legate de inactivitatea fizică, iar prin exercițiul recomandat în fiecare săptămână veți reduce riscul de accident vascular cerebral. Doar 30 de minute de activitate fizică de cinci ori pe săptămână poate reduce riscul de accident vascular cerebral cu 25%.

Alimentația

Peste jumătate din accidentele vasculare cerebrale sunt legate de o alimentație nesănătoasă, dar modificările dietetice mici pot face o mare diferență în reducerea riscului.  A face alegeri alimentare bune va ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase, să reducerea tensiunii arteriale și la reducerea colesterolului, toate acestea vor ajuta la prevenirea accidentul vascular cerebral. Cea mai bună dietă pentru prevenirea accidentului vascular cerebral este o alimentație care se bazează în principal pe legume și fructe, cu cantități mici de carne și pește.

Greutatea corporală

A fi supraponderal este unul dintre primii zece factori de risc pentru accident vascular cerebral și este asociat cu aproape 1 din 5 atacuri cerebrale. A fi catalogat ca supraponderal crește riscul de accident vascular cerebral cu 22%, iar dacă sunteți obez, riscul crește cu 64%. Acest lucru se datorează faptului că greutatea prea mare crește riscul de hipertensiune arterială, boli de inimă, colesterol ridicat și diabet de tip 2, care contribuie la un risc mai mare de accident vascular cerebral. Menținerea unei greutăți sănătoase va ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral.
 
Fibrilație arterială (FA) 
Fibrilația arterială este o afecțiune în care bătăile inimii sunt neregulate și adesea foarte rapide. Lăsată netratată, FA este un factor major de risc pentru accident vascular cerebral. Persoanele cu FA au de cinci ori mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral decât populația generală. Accidentele vasculare cerebrale cauzate de FA sunt mai susceptibile de a fi fatale sau de a provoca dizabilități grave. Accidente vasculare cerebrale legate de AF sunt, totuși, extrem de prevenibile. 

Consumul de tutun

Consumul de tutun crește riscul de a suferi un accident vascular cerebral. Persoanele care fumează 20 de țigări pe zi au de șase ori mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral în comparație cu nefumătorii. Renunțarea va reduce riscul de accident vascular cerebral și o serie de alte boli. Dacă locuiți cu un nefumător, renunțarea va reduce și riscul de accident vascular cerebral.

 

Consumul de alcool

Consumul în exces de alcool în mod regulat, fie că consumul „unic” poate crește riscul de accident vascular cerebral. Consumul excesiv de alcool la nivel global este legat de peste un milion de accidente vasculare cerebrale în fiecare an. 

Colesterolul

Colesterolul este o substanță grasă care circulă în sânge. Colesterolul este conținut în alimentele pe care le consumăm - mai ales în grăsimi saturate. Cea mai mare parte a colesterolului din corp este produs în ficat și este transportat în sânge de proteinele cunoscute sub numele de lipoproteine. Există două tipuri de lipoproteine - lipoproteine cu densitate mică (LDL) și colesterol cu densitate mare (HDL). Accidentul vascular cerebral este legat de un nivel ridicat de colesterol LDL. Colesterolul LDL poate fi gestionat prin modificări ale stilului de viață și / sau medicamente. Un test de sânge vă poate spune care sunt nivelurile de colesterol.

Diabetul

1 din 5 persoane care au un accident vascular cerebral sunt diabetice. Accidentul vascular cerebral și diabetul împărtășesc mulți factori de risc, dintre care  majoritatea pot fi abordați prin modificări ale stilului de viață și / sau medicamente. Diabetul este diagnosticat de un medic folosind un test simplu de sânge. Dacă aveți diabet, este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre riscul de accident vascular cerebral și despre modul de gestionare a acestuia. Diabetul poate fi tratat cu medicamente, dietă și exerciții fizice.

Depresia și stresul

Aproximativ 1 din 6 atacuri cerebrale sunt legate de sănătatea mintală. Depresia și stresul sunt legate de un risc de două ori mai mare de accident vascular cerebral și TIA (mini accident vascular cerebral), în special la adulții de vârstă mijlocie și mai în vârstă.
Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă una din principalele cauze de morbiditate şi mortalitate pe plan mondial şi cea mai importantă cauză de dizabilitate pe termen lung în Europa, iar modificările demografice au dus la o creştere atât a incidenţei, cât şi a prevalenţei afecțiunii.
Acestea sunt doar câteva dintre argumentele pentru care, astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral, Agenția Națională pentru Sănătate Publică recomandă populaţiei: 
  • Verificați tensiunea arterială; 
  • Reduceți nivelul de colesterol; 
  • Fiți activ fizic. 
  • Adoptați o alimentație bogată în fructe și legume; 
  • Renunțați la fumat. 
  • Controlați greutatea corporală. 
  • Reduceți consumul de alcool.
  • Gestionați stresul. 
Recunoașterea imediată a semnelor unui accident vascular cerebral este extrem de importantă, întrucât tromboliza intravenoasă nu poate fi efectuată decât în primele 4 ore și jumătate de la debutul primelor semne. Astfel, orice pacient care dezvoltă brusc asimetrie a feței, scădere de forță musculară cu slăbiciune a unui braț sau/și a unui picior, tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor ar trebui să se prezinte de urgență la spital.
Simptomele accidentului vascular cerebral:
 slăbiciune bruscă; 
 amorțire a feței, brațului sau a piciorului, cel mai adesea pe o parte a corpului;
 confuzie și dificultate de vorbire;
 dificultate de a vedea cu unul sau ambii ochi;
 dificultăți de mers, amețeli, pierderea echilibrului sau coordonării;
 dureri de cap severe, fără o cauză cunoscută;
 leșin sau inconștiență.
 
Potrivit Planului de Acțiune pentru AVC în Europa pentru anii 2018-2030, până în anul 2030 se prevede:
  • Reducerea numărul absolut de accidente vasculare cerebrale în Europa cu 10%.
  • Tratarea a 90% dintre pacienții cu accident vascular cerebral din Europa într-o unitate de AVC ca primul nivel de îngrijire.
  • Toate statele din UE sunt obligate să aibă planuri naționale de AVC care să cuprindă întregul lanț de îngrijire.
  • Implementarea pe deplin a strategiilor naționale pentru intervențiile multisectoriale de sănătate publică, promovând și facilitând un stil de viață sănătos și reducând factorii de mediu (inclusiv poluarea aerului), socio-economici și educaționali care cresc riscul de accident vascular cerebral.
 
AVC este o problema majoră medicală şi socială atât în lume cât şi în Republica  Moldova. Astfel devine evidentă necesitatea de a consolida toate eforturile în domeniul profilaxiei AVC, implementarea strategiilor de profilaxie si tratament în faza acută pentru a minimaliza impactul acestuia asupra societății.
{login}

Comentariul dvs..