IMSP Centrul de Sănătate Cimișlia


Programare ONLINE




Ziua Mondială a Diabetului

Ziua Mondială a Diabetului a fost creată în 1991 de către Federația Internațională a Diabetului și Organizația Mondială a Sănătății, ca răspuns la îngrijorările tot mai mari în legătură cu escaladarea amenințării pentru sănătate pe care o prezintă diabetul. Este marcată în fiecare an la 14 noiembrie, ziua de naștere a lui Sir Frederick Banting, care a descoperit insulina împreună cu Charles Best în 1922. Ziua Mondială a diabetului este cea mai mare campanie de conștientizare a diabetului la nivel mondial, care a ajuns la o audiență globală de peste 1 miliard de oameni în mai mult de 160 de țări.
Tema pentru Ziua Mondială a Diabetului 2019 este: Familia și diabetul.
Ziua Mondială a diabetului crește conștientizarea impactului pe care diabetul îl are asupra familiei și rețelei de sprijin a celor afectați și promovează rolul familiei în gestionarea, îngrijirea, prevenirea și educarea diabetului.
Familiile sunt îndemnate să afle mai multe despre semnele de avertizare și riscurile diabetului de tip 2.
Peste 425 de milioane de oameni trăiesc în prezent cu diabet. Cele mai multe dintre aceste cazuri sunt diabet de tip 2, care este în mare măsură prevenibil prin activitatea fizică regulată, o alimentație sănătoasă și echilibrată și promovarea unor medii de viață sănătoase. Familiile joacă un rol cheie în abordarea factorilor de risc modificabili pentru diabetul de tip 2 și trebuie să li se ofere educație, resurse și medii pentru a trăi un stil de viață sănătos.
1 din 2 persoane trăiesc în prezent cu diabet este nediagnosticat. Majoritatea cazurilor sunt diabet de tip 2. Diagnosticul precoce și tratamentul sunt esențiale pentru a preveni complicațiile diabetului și pentru a obține rezultate sănătoase. Toate familiile sunt potențial afectate de diabet și, prin urmare, conștientizarea semnelor, simptomelor și factorilor de risc pentru toate tipurile de diabet este vitală pentru a ajuta la detectarea precoce a diabetului.
Diabetul poate fi scump pentru individ și familie. În multe țări, costurile injecției de insulină și monitorizarea zilnică pot consuma jumătate din venitul mediu disponibil al unei familii. Îmbunătățirea accesului la medicamente și îngrijiri pentru diabet zaharat este, prin urmare, urgentă pentru a evita costurile crescute pentru individ și familie, care au un impact asupra sănătății.
Mai puțin de 1 din 4 membri ai familiei au acces la programe de educație pentru diabet. S-a dovedit că sprijinul familiei în îngrijirea diabetului are un efect substanțial în îmbunătățirea rezultatelor de sănătate pentru persoanele cu diabet. Prin urmare, este important ca educația continuă de autogestionare și sprijinul persoanelor cu diabet să fie accesibilă tuturor persoanelor cu diabet și familiilor acestora pentru a reduce impactul emoțional al bolii care poate duce la o calitate negativă a vieții.
Ziua Mondială a diabetului 2019 se focusează pe următoarele domenii principale:
  • Detectarea diabetului.
  • Prevenirea diabetului de tip 2.
  • Gestionarea diabetului.
 
 Implicarea familiei în detectarea precoce a diabetului
  • Una din două persoane cu diabet zaharat este nediagnosticată. Diagnosticul precoce și tratamentul sunt esențiale pentru a ajuta la prevenirea sau întârzierea complicațiilor care pot pune viața în pericol.
  • Dacă diabetul de tip 1 nu este detectat din timp, poate duce la o dizabilitate gravă sau la deces. Cunoașterea semnelor și simptomelor protejează familia.
 
Implicarea familiei în prevenirea diabetului de tip 2
  • Multe cazuri de diabet de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Reducerea riscului în familie începe de acasă.
  • Când o familie se alimentează sănătos și practică exerciții fizice împreună, toți membrii familiei beneficiază și încurajează comportamente, care ar putea ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 în familie.
  • Dacă în familie este diabet, trebuie de aflat riscurile, semnele de avertizare care trebuie să fie consultate și ce trebuie de făcut pentru a preveni diabetul de tip 2 și complicațiile acestuia.
  • Familiile trebuie să trăiască într-un mediu care să sprijine stiluri de viață sănătoase și să le ajute să prevină diabetul de tip 2.
  • Chestionarele scurte sunt modalități simple, practice și ieftine de a identifica rapid persoanele care pot prezenta un risc mai mare de diabet de tip 2 și care ar trebui să consulte un specialist în sănătate.
Implicarea familiei în ingrijirea persoanelor cu diabet
  • Gestionarea diabetului necesită tratament zilnic, monitorizare periodică, un stil de viață sănătos și educație continuă. Sprijinul familiei este esențial.
  • Toți profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să aibă cunoștințe și abilități pentru a ajuta indivizii și familiile să gestioneze diabetul.
  • Educația și sprijinul continuu ar trebui să fie accesibile tuturor persoanelor și familiilor pentru a ajuta la gestionarea diabetului.
  • Medicamentele și îngrijirile esențiale pentru diabet trebuie să fie accesibile pentru fiecare familie.
 
S-a estimat, că numărul persoanelor cu diabet va fi de 522 milioane până în 2030. 1 din 2 persoane cu diabet rămân nediagnosticate (212 milioane). 3 din 4 persoane cu diabet trăiesc în țări cu venituri mici și medii. Peste 1 milion de copii și adolescenți au diabet de tip 1.
1 din 6 nașteri este afectat de glicemia mare (hiperglicemie) în sarcină. Două treimi din persoanele cu diabet sunt în vârstă de muncă (327 milioane).
   Diabetul zaharat a provocat 4 milioane de decese în 2017.
În Republica Moldova, în anul 2018 existau 110724 persoane cu diabet zaharat. Prevalenţa a constituit în 2018 – 312,3 la 10 mii locuitori, respectiv în 2017- 295,1 la 10 mii locuitori. Incidenţa prin diabet zaharat a constituit în 2018 – 27,7 la 10 mii locuitori, în 2017 – 30,2 la 10 mii locuitori.
Mortalitatea populației prin diabet zaharat se a constituit în anul 2018 – 11,8 la 100 mii locuitori, respectiv anul 2017 – 11,3 cazuri la100 mii locuitori .
 
Diabetul este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu mai este capabil să facă insulină sau când organismul nu poate folosi bine insulina pe care o produce.
Există trei tipuri principale de diabet:
Diabetul de tip 1 este numit diabet cu debut juvenil. De obicei este cauzat de o reacție autoimună în care sistemul de apărare al organismului atacă celulele care produc insulină. Persoanele cu diabet zaharat tip 1 produc foarte puțină insulină sau insuficientă. Boala poate afecta persoane de orice vârstă, dar de obicei se dezvoltă la copii sau adulți tineri. Persoanele cu această formă de diabet au nevoie de injecții de insulină în fiecare zi pentru a controla nivelurile de glucoză din sângele lor. Dacă persoanele cu diabet de tip 1 nu au acces la insulină, vor muri.
Diabetul de tip 2 obișnuit să fie numit diabet non-insulino-dependent sau diabet cu debut la adulți reprezintă cel puțin 90% din toate cazurile de diabet. Se caracterizează prin rezistență la insulină și deficiență relativă de insulină, care pot fi prezente unul sau ambele în momentul diagnosticării diabetului. Diagnosticul de diabet zaharat tip 2 poate apărea la orice vârstă. Diabetul zaharat de tip 2 poate rămâne nedetectat timp de mai mulți ani, iar diagnosticul este adesea făcut când apare o complicație sau se face un test de rutină de sânge sau glucoză în urină. Este adesea, dar nu întotdeauna, asociat cu excesul de greutate sau obezitatea, pot provoca rezistență la insulină și pot duce la valori ridicate ale glicemiei. Persoanele cu diabet zaharat tip 2 își pot gestiona adesea starea inițială prin exerciții fizice și dietă. Atât diabetul de tip 1 cât și cel de tip 2 sunt boli grave. Nu există diabet zaharat moderat.
Diabetul gestațional este o formă de diabet care constă în nivelul ridicat de glucoză în sânge în timpul sarcinii. Se dezvoltă în una din 25 de sarcini la nivel mondial și este asociată cu complicații atât  la mamă, cât și copil. Diabetul gestațional dispare de obicei după sarcină, dar femeile cu diabet gestațional și copiii lor prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață. Aproximativ jumătate dintre femeile cu antecedente de diabet gestațional continuă să dezvolte diabet de tip 2 în termen de cinci până la zece ani după naștere.
 
Simptomele diabetului de tip 1:sete anormală și gură uscată, urinare frecventă, lipsă de energie, oboseală, foame constant, pierderea bruscă în greutate, urinare în somn, vedere neclară.
 
Simptomele diabetului de tip 2: sete excesivă și gură uscată, urinare frecventă și abundentă, lipsă de energie, oboseală extremă, furnicături sau amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor, infecții fungice recurente la nivelul pielii, vindecare lentă a rănilor, vedere neclară.
 
Prevenirea diabetului de tip 2
Deși există o serie de factori care influențează dezvoltarea diabetului de tip 2, este evident că cei mai influenți sunt comportamentele de stil de viață asociate în mod obișnuit cu urbanizarea. Acestea includ consumul de alimente nesănătoase și stiluri de viață inactive cu comportament sedentar. Studiile controlate aleatoriu în diferite părți ale lumii, inclusiv Finlanda, SUA, China și India, au stabilit că modificarea stilului de viață cu activitate fizică și / sau dieta sănătoasă poate întârzia sau preveni apariția diabetului de tip 2.
Stilurile de viață moderne sunt caracterizate de inactivitate fizică și perioade lungi sedentare. Intervențiile bazate pe comunitate pot ajunge la indivizi și familii prin campanii, educație, marketing social și încurajează activitatea fizică atât în interiorul, cât și în afara școlii și la locul de muncă. Federația Internațională  a Diabetului recomandă activități fizice cel puțin între trei până la cinci zile pe săptămână, timp de minimum 30-45 de minute.
 
FACTORI DE RISC PENTRU DIABETul DE TIP 2
Câțiva factori de risc au fost asociați cu diabetul de tip 2 și includ:
  • Istoric familial de diabet.
  • Excesul de greutate.
  • Alimentația nesănătoasă.
  • Lipsa de activitate fizică.
  • Creșterea vârstei.
  • Tensiunea arterială crescută.
  •  Etnia.
  • Toleranță scăzută la glucoză.
  • Istoric al diabetului gestațional.
  • Nutriție deficitară în perioada sarcinii.
Diabetul este o cauză principal de orbire, amputație, boli de inimă, insuficiență renală și moarte precoce.
 
Recomandări ale Federației Internaționale a diabetului pentru o dietă sănătoasă pentru populația generală
  • Alegerea apei, ceaiului în locul sucului de fructe, sau alte băuturi îndulcite cu zahăr.
  • Mâncarea a cel puțin trei porții de legume în fiecare zi, inclusiv legume cu frunze verzi.
  • Mâncarea până la trei porții de fructe proaspete în fiecare zi.
  • Alegerea nucilor, fructelor proaspete sau iaurtului neîndulcit pentru o gustare.
  • Reducerea consumul de alcool.
  • Alegerea cărnii albe de păsări de curte sau fructe de mare în locul cărnii roșii sau prelucrate.
  • Alegerea untului de arahide în loc de ciocolată sau a gemului.
  • Alegerea pâinii cu cereale integrale, a orezului sau a pastei în loc de pâine albă.
  • Alegerea grăsimilor nesaturate (ulei de măsline, ulei de porumb sau floarea soarelui) în loc de grăsimi saturate (unt, grăsimi animale, ulei de nucă de cocos sau ulei de palmier).
 
Gestionarrea diabetului
Diabetul este o boală cronică, progresivă, dar persoanele cu diabet pot trăi o viață lungă și sănătoasă cu un bun management al diabetului. Aceasta include gestionarea nu numai a glicemiei, dar și a factorilor de risc pentru complicații, cum ar fi tensiunea arterială ridicată și nivelul colesterolului ridicat. Acestea pot fi gestionate cu o alimentație sănătoasă, activitate fizică regulată și utilizarea corectă a medicamentelor, așa cum este prescris de un medic. Persoanele cu diabet necesită acces la asistență medicală regulată și organizată, oferită de o echipă de specialiști calificați.
Persoanele cu diabet zaharat tip 1 necesită tratament zilnic cu insulină, monitorizare regulată a glicemiei, o dietă sănătoasă și stil de viață pentru a-și gestiona starea în mod eficient pentru a întârzia sau a evita multe dintre complicațiile asociate diabetului.
Piatra de temelie a gestionării diabetului de tip 2 este o alimentație sănătoasă, creșterea activității fizice și menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Medicamentele orale și insulina sunt, de asemenea, prescrise frecvent pentru a ajuta la controlul nivelului glicemiei.
O dietă sănătoasă pentru persoanele cu diabet include reducerea cantității de calorii la persoanele supraponderale, înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate, consumul de fibre alimentare și evitarea consumului de tutun, alcool excesiv și zahăr adăugat.
Activitatea fizică este mai eficientă atunci când include o combinație de antrenament aerobic (de exemplu, alergare, înot, ciclism) și antrenament de rezistență, precum și reducerea timpului petrecut fiind inactiv.
Pentru persoanele cu diabet zaharat tip 1, o sursă neîntreruptă de insulină de înaltă calitate este esențială pentru supraviețuire. Aproape 100 de ani de când insulina a fost folosită pentru prima dată pentru tratarea diabetului de tip 1, multe persoane cu diabet continuă să aibă dificultăți în accesarea insulinei accesibile și regulate pentru a-și gestiona starea.
{login}

Comentariul dvs..