IMSP Centrul de Sănătate Cimișlia


Programare ONLINE




Ziua Mondială a sănătății mintale 2021 cu genericul: Îngrijirea sănătății mintale pentru toți: să o transformăm în realitate

Ziua Mondială a sănătății mintale 2021 cu genericul:

Îngrijirea sănătății mintale pentru toți: să o transformăm în realitate

(suport informativ)

 

Pandemia COVID-19 a avut un impact major asupra sănătății mintale a oamenilor. Unele grupuri, inclusiv lucrătorii din domeniul sănătății, studenți, persoanele  care trăiesc singure și cei cu condiții de sănătate mintală preexistente, au fost deosebit de afectați. Și serviciile pentru tulburările psihice, neurologice și de consum de substanțe au fost perturbate semnificativ.

Cu toate acestea, există motive pentru optimism. În timpul Adunării Mondiale a Sănătății din mai 2021, guvernele din întreaga lume au recunoscut necesitatea extinderii serviciilor de sănătate mintală de calitate la toate nivelurile și au aprobat Planul de acțiune cuprinzător al sănătății mintale al OMS 2013-2030, inclusiv opțiunile de implementare actualizate ale planului și indicatorii pentru măsurarea progresului. Și unele țări au găsit noi modalități de a oferi îngrijiri de sănătate mintală populației.

Genericul campaniei 2021 este: Îngrijirea sănătății mintale pentru toți: să o transformăm în realitate.

         Este timpul să valorificăm această energie reînnoită în rândul liderilor guvernamentali pentru a face o îngrijire medicală de calitate pentru toți o realitate. Ziua Mondială a Sănătății Mintale reprezintă o oportunitate pentru liderii guvernamentali, organizațiile societății civile și mulți alții de a vorbi despre pașii pe care îi fac deja și pe care intenționează să-i facă în sprijinul acestui obiectiv. 

Ziua Mondială a Sănătății Mintale înseamnă mai mult decât advocacy. De asemenea, oferă o oportunitate de a împuternici oamenii să aibă grijă de propria sănătate mintală și să ofere sprijin celorlalți.

Ziua Mondială a Sănătății Mintale înseamnă  mărturii de la oameni care vorbesc despre modul în care sănătatea lor mintală a fost afectată de pandemie și despre modul în care s-au descurcat. 

În plus, Ziua Mondială a Sănătății Mintale înseamnă  conversații live cu experți și influențatori despre eforturile lor de a crește gradul de conștientizare a problemelor de sănătate mintală și de a ajuta oamenii să aibă conversații care sunt adesea primul pas către obținerea ajutorului.  

2020 a evidențiat inegalitățile datorate rasei și etnicității,  identității de gen și lipsa respectului pentru drepturile omului în multe țări, inclusiv pentru persoanele care trăiesc cu condiții de sănătate mintală. Astfel de inegalități au un impact asupra sănătății mintale a oamenilor.

Tema aleasă pentru 2021 evidențiază faptul că accesul la serviciile de sănătate mintală rămâne inegal, între 75% și 95% dintre persoanele cu tulburări mintale din țările cu venituri mici și medii nu pot accesa deloc serviciile de sănătate mintală și accesul în țările cu venituri ridicate nu este mult mai bun. Lipsa investițiilor în sănătatea mintală disproporționată față de bugetul general de sănătate contribuie la lacuna în tratamentul sănătății mintale.  

Multe persoane cu o boală mintală nu primesc tratamentul la care au dreptul și pe care îl merită și împreună cu familiile și îngrijitorii lor continuă să experimenteze stigmatul și discriminarea. Decalajul dintre „are” și „nu are” crește din ce în ce mai mult și există o nevoie nesatisfăcută continuă în îngrijirea persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Dovezile arată, că există o deficiență a calității asistenței acordate persoanelor cu probleme de sănătate mintală.

Stigmatul și discriminarea cu care se confruntă persoanele care suferă de probleme de sănătate mintală nu numai că afectează sănătatea fizică și mintală a persoanelor, stigmatul afectează și oportunitățile lor educaționale, câștigurile actuale și viitoare și perspectivele de muncă și le afectează familiile și cei dragi.  

Această inegalitate trebuie abordată, deoarece nu ar trebui să i se permită să continue. Toți avem un rol de jucat pentru a aborda aceste disparități și pentru a ne asigura că persoanele cu experiență trăită de sănătate mintală sunt pe deplin integrate în toate aspectele vieții. Persoanele care suferă de boli fizice se confruntă adesea și cu dificultăți psihologice și dificultăți de sănătate mintală.

Pandemia COVID 19 a evidențiat în continuare efectele inegalității asupra rezultatelor sănătății și nici o națiune, oricât de bogată ar fi, nu a fost pe deplin pregătită pentru aceasta.  Pandemia afectează și va continua să afecteze oamenii, de toate vârstele, în multe feluri: prin infecții și boli, ducând uneori la moarte aducând doliu membrilor familiei supraviețuitori; prin impactul economic, cu pierderi de locuri de muncă și nesiguranță continuă a locurilor de muncă; și cu distanțarea fizică care poate duce la izolarea socială.

Campania Zilei Mondiale a Sănătății Mintale din 2021 ne oferă o ocazie să ne reunim și să acționăm împreună pentru a evidenția modul în care inegalitatea poate fi abordată pentru a ne asigura că oamenii sunt capabili să se bucure de o bună sănătate mintală.

 

Sănătatea mintală în Regiunea Europeană

 a Organizației Mondiale a Sănătății

         În Uniunea Europeană 27% dintre adulți experimentează cel puțin o formă de afectare a sănătății mintale pe parcursul unui an.  Cele mai frecvente forme de boli mintale sunt tulburările de anxietate şi depresia.  În prezent, aproximativ 58.000 de cetățeni mor prin sinucidere în fiecare an, mai mult decât decesele anuale din accidente de trafic rutier, omucideri sau HIV/SIDA. Bolile mintale costă aproximativ 3-4% din PIB, în principal prin productivitatea pierdută.

În multe țări occidentale, tulburările mintale sunt principala cauză a dizabilității, fiind responsabile de 30-40% din concediile de boală cronice și costând aproximativ 3% din PIB.

 

OMS / Europa  urmărește cinci priorități pentru sănătatea mintală:

  1. bunăstarea populației prin sprijinirea activităților care promovează bunăstarea mintală și previn tulburările mintale;
  2. abilitarea utilizatorilor și îngrijitorilor de servicii, astfel încât serviciile să poată răspunde nevoilor, aspirațiilor și experiențelor lor;
  3. dezvoltarea serviciilor, în special a practicii comunitare în țările cu venituri medii și mici, unde serviciile au fost furnizate în mod tradițional în instituțiile mintale mari;
  4. starea de îngrijire a persoanelor cu dizabilități mintale în Europa, concentrându-se pe condițiile persoanelor cu dizabilități intelectuale și cu probleme de sănătate mintală pe termen lung, care de prea multe ori trăiesc în circumstanțe inacceptabile și dezvoltarea sprijinului familial și a serviciilor comunitare; 
  5. informații de înaltă calitate, deoarece deseori lipsesc.

 

În Republica Moldova  conform datelor statistice incidenţa prin maladii psihice la 100 mii locuitori a constituit în 2020 – 107,4 cazuri , 2019 – 138,3 cazuri la 100 mii locuitori. 

Acum se știu multe despre ceea ce funcționează în promovarea, prevenirea, îngrijirea și tratamentul sănătății mintale. Provocarea este acum de a pune în aplicare aceste cunoștințe.

Serviciile și practica nu reflectă întotdeauna cunoașterea a ceea ce funcționează în îngrijirea și tratamentul sănătății mintale. Multe țări au servicii de sănătate mintală bazate pe comunitate limitate și puțină asistență specializată pentru tineri sau vârstnici.

Multe persoane din instituțiile mintale mari sunt supuse neglijării și abuzului de drepturi ale omului, reflectate în rate ridicate de mortalitate. Stigmatul și prejudecățile sunt răspândite și afectează fiecare aspect al sănătății mintale, inclusiv dacă oamenii caută și primesc ajutor.

În întreaga lume, tulburările mintale în rândul copiilor și adolescenților sunt mult mai răspândite decât se credea anterior. Condițiile de sănătate mintală diagnosticabile afectează aproximativ unul din șapte (14%) dintre copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani. O cincime din adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani au o afecțiune de sănătate mintală. Sinuciderea revendică tragic viața a până la 700.000 de persoane în fiecare an (1 persoană la fiecare 40 de secunde) și este a patra cauză de deces în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani. Și știm că jumătate din toate afecțiunile de sănătate mintală încep cu vârsta de 14 ani, dar cele mai multe cazuri, deși tratabile, rămân nedetectate și neadministrate.

 

Depresie și sinucidere: ce trebuie să știm și ce putem face

În ultimii ani, s-a recunoscut din ce în ce mai mult rolul important pe care îl joacă sănătatea mintală în atingerea obiectivelor globale de dezvoltare, așa cum este ilustrat de includerea sănătății mintale în obiectivele de dezvoltare durabilă. Depresia este una dintre principalele cauze ale dizabilității. Sinuciderea este a doua cauză principală de deces în rândul tinerilor de 15-29 de ani. Persoanele cu afecțiuni psihice severe mor prematur - cu până la două decenii mai devreme - din cauza condițiilor fizice care pot fi prevenite.

Depresia este o afecțiune comună de sănătate mintală. Pentru unii oameni, depresia este ușoară și de scurtă durată; pentru alții, este mai severă și pe termen mai lung. Unii oameni sunt afectați o singură dată; alții de mai multe ori.

În cel mai rău caz, depresia poate duce la sinucidere. Totuși, se pot face multe pentru a preveni și trata depresia și pentru a ajuta oamenii care se gândesc la sinucidere.

În ciuda progreselor înregistrate în unele țări, persoanele cu condiții de sănătate mintală experimentează adesea încălcări grave ale drepturilor omului, discriminare și stigmatizare.

Multe afecțiuni de sănătate mintală pot fi tratate în mod eficient la un cost relativ scăzut, însă  diferența dintre persoanele care au nevoie de îngrijire și cele cu acces la îngrijire rămâne substanțială. Acoperirea eficientă a tratamentului rămâne extrem de redusă.

Este necesară o investiție sporită pe toate fronturile: pentru conștientizarea sănătății mintale pentru a crește înțelegerea și a reduce stigmatul; pentru eforturile de creștere a accesului la îngrijiri de sănătate mintală de calitate și la tratamente eficiente; și pentru cercetare pentru identificarea de noi tratamente și îmbunătățirea tratamentelor existente pentru toate tulburările mintale. În 2019, OMS a lansat Inițiativa specială a OMS pentru sănătatea mintală (2019-2023): Acoperirea universală a sănătății pentru sănătatea mintală pentru a asigura accesul la îngrijiri de calitate și la prețuri accesibile pentru condițiile de sănătate mintală din 12 țări prioritare către încă 100 de milioane de oameni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ex: Viorica Prisacari

Tel: 022 574 683

{login}

Comentariul dvs..